Суперфуд зовсім недавно з'явилися в раціоні багатьох людей, але зараз навряд чи на землі є людина, яка жодного разу не стикався з цим словом.
Зелений порошок чаю матчу відноситься якраз до таких продуктів - дуже корисним для нашого організму. Чай матчу особливо популярний в Японії ось вже кілька тисяч років. Мелені в порошок листя цього зеленого чаю додають в різні напої, страви, десерти в косметичні засоби. Листя матчу ретельно ховається в тіні. На його листя надягають спеціальні сіточки, які дозволяють їм дихати і вбирати все необхідне, але при цьому ховають від сонця, щоб обмежити процес фотосинтезу. Збір чайного листя матчу починається через 88 днів після першого весняного дня. Перший збір дає наймолодше листя і вважається, що з них виходить чай найвищої якості. У чаю матчу смак дуже багатий, ніжний і зі злегка солодкуватим присмаком.
Японці дуже цінують цей сорт чаю і вважають, що він надає сил, підвищує імунітет і допомагає довше залишатися молодим і здоровим.
Користь матчу чаю
- порошковий чай матчу вважається особливо корисним для здоров'я так як, випиваючи цей напій, людина поглинає чайні листя цілком, а значить, отримує набагато більше антиоксидантів і вітамінів. Чашка такого чаю містить в 127 разів більше галлата епігаллокатехіна, ніж чашка звичайного зеленого. Катехіни чаю матчу мають в 100 разів більшими антиоксидантними властивостями, ніж відомий вітамін С і Е;
- Він дозволяє розслабити все тіло, але при цьому не втратити концентрацію уваги на важливих моментах, тому його досить часто вживається перед процесом медитації;
- У чашці матчу приблизно стільки ж кофеїну, скільки в чашці кави, проте різниця в тому, що цей чай містить ще й л-тіанін. Разом, ці речовини не тільки надають енергії, але не підвищують нервозність, як це робить каву;
- Іншим результатом дії L-теаніна є вироблення дофаміну і серотоніну. Ці речовини піднімають настрій, сприяють поліпшенню пам'яті і концентрації уваги, допомагають розслабитися і впоратися зі стресом;
- Він відновлює кислотно-лужний баланс, оскільки сам виступає лужним засобом, а велика частина споживаної людиною їжі - кислотна;
- Зелений чай матчу прискорює метаболізм і допомагає організму спалювати жир приблизно в чотири рази швидше, ніж звичайно. При цьому матчу не викликає ніяких побічних ефектів (збільшення частоти серцевих скорочень, високого тиску);
- Матчу допомагає захистити шкіру від впливу ультрафіолету, запобігає її старіння, може використовуватися в якості маски для обличчя;
- Загальмовує процеси старіння. Напевно все знаю про те, що серед японців велика кількість довгожителів. Варто відзначити, що середня тривалість життя людей, які живуть на місці зростання даного чаю, набагато вища, ніж в інших регіонах Японії.
До жаль, не все так добре, і у чаю матчу, який на перший погляд здається панацеєю, є і негативні властивості.
Шкода матчу чаю
- З граничною обережністю до вживання слід підходити тим людям, у яких спостерігається гіпертонія, локальна непереносимість компонентів чаю;
- Напої багаті кофеїном, в тому числі і матчу чай, не можна пити за 6 годин до сну;
- Чай абсорбує свинець з навколишнього середовища і якщо при заварюванні інших сортів чаю 90% свинцю залишається в листі, які потім викидаються, то з матчу справи йдуть трохи інакше. Так, випиваючи чай разом з заваркою, ми поглинаємо і весь свинець, що міститься в листі.
Однак, не варто засмучуватися. На ринку представлено багато варіантів органічної матчі, яка вирощується в особливо чистим районах і практично не містить цієї добавки.
Як правильно вибрати кращий чай
- В першу чергу слід звертати увагу на колір: він повинен бути яскраво-зеленим;
- Матчу не повинен бути занадто дешевим. Дуже часто у продажу можна зустріти мелене листя сенча, замість справжнього матчу;
- Віддавайте перевагу чаю зробленому в Японії, а не в Китаї. Японський матчу вважається кращим за якістю і вирощується в більш сприятливих умовах.
Як правильно заварювати матчу
Чайна церемонія - одна з головних подій в житті жителів Японії. Для його заварювання потрібно цілий набір предметів, але суть в тому, що потрібно добре розмішати воду з чайним порошком. Спеціально для готування чаю матчу береться чашка під назвою матчу-дзяван і бамбукова паличка (віночок). Попередньо підігрів очищену воду до 80 градусів і дати трохи охолонути, її наливають в чашку і додають зеленого чайного порошку. Потім за допомогою бамбукового віночка ретельно розмішують до однорідної консистенції. При відсутності спеціальних предметів, підійде звичайна чашка і ложка.