В основі захворювання лежить порушення обміну вуглеводів різного ступеня: зниження толерантності до глюкози в організмі вагітної жінки. Його ще прийнято називати діабетом вагітних.
За даними досліджень, поширеність ГСД составлет близько 4% в США і 1-14% в Європі від загальної кількості вагітностей. Неконтрольоване підвищення рівня цукру в крові під час вагітності є основною причиною хіба великого плоду (макросомія). Актуальність цієї проблеми пов'язана з частотот пологів великим плодом і, за даними багатьох авторів, коливається в межах 8-18,5%. Важливо пам'ятати, що показники смертності новонароджених з масою тіла 4000 г і більше в 1,5-3 рази вище, ніж при народженні дітей із середніми показниками маси тіла. Крім того, сучасні дослідження довели, що вплив ГСД простягається далеко за межі перинатального періоду і надає віддалений вплив на розвиток ожиріння та цукрового діабету 2-го типу (СД2Т).
За статистичними даними, у 50% жінок, які перенесли під час вагітності ГСД, протягом наступних 10-15 років розвивається цукровий діабет 2-го типу.
Діагностика порушень вуглеводного обміну при вагітності проводиться в 2 фази:
1-я ФАЗА - при першому зверненні вагітної до лікаря будь-якого фаху на терміні до 24 тижнів в обов'язковому порядку проводиться одне з наступних досліджень:
2-я ФАЗА - проводиться на 24-28-й тижнях вагітності. Всім жінкам, які мають такі фактори ризику, і у яких не було виявлено порушення вуглеводного обміну на ранніх термінах вагітності, між 24-й і 28-м тижнями проводиться ГТТ з 75 г глюкози.
ГТТ не проводиться:
Якщо вагітна належить до групи ризику розвитку ГСД:
то вагітної проводиться глюкозо-толерантний тест (ГТТ) з 75 г сухої глюкози.
ГТТ з 75 г глюкози є безпечним навантажувальні діагностичним тестом для виявлення порушення вуглеводного обміну, в тому числі і під час вагітності.
Тест виконується на тлі звичайного харчування (не менше 150 г вуглеводів в день), як мінімум, протягом 3 днів, до дослідження. Проводиться вранці натщесерце після 8-14-годинного нічного голодування, але вечеря повинна обов'язково містити 30-50 г вуглеводів. Пити воду під час тесту можна. При проведенні тесту пацієнтка повинна сидіти. Куріння до завершення тесту, як і під час всієї вагітності, забороняється. Лікарські засоби, що впливають на рівень глюкози крові (полівітаміни і препарати заліза, що містять вуглеводи, глюкокортикоїди, β-адреноблокатори, β-адреноміметики), по можливості, слід приймати після закінчення тесту.
після першого взяття крові з вени потрібно не поспішаючи випити розчин з 75 г сухої глюкози і 250-300 мл звичайної негазованої води протягом 3-5 хвилин. Наступні проби крові беруть через годину і через 2 після прийому глюкози.
Інтерпретація результатів ГТТ проводитися лікарем будь-якого фаху: акушером, гінекологом, терапевтом, лікарем загальної практики, ендокринологом.
У нормі рівень цукру повинен бути:
Якщо хоча б одне зі свідчень перевищує зазначені результати, то виставляється діагноз ГСД.
ВАЖЛИВО! Визначення глюкози венозної плазми виконується тільки в лабораторії на біохімічних аналізаторах або на аналізаторах глюкози. Використання глюкометрів для проведення тесту заборонено.
Будьте здорові!