0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

Кисломолочні продукти в харчуванні дітей раннього віку

Кисломолочні продукти в харчуванні дітей раннього віку

Використання кисломолочних продуктів в раціоні дітей сприятливо впливає на стан здоров'я малюків, і пов'язано це з властивостями, якими володіють кисломолочні продукти.

В раціон дитини з шестимісячного віку, крім молока, обов'язково вводите кисломолочні продукти: кефір, йогурти, сир. Ці продукти харчування збагачені захисними властивостями шляхом закваски за допомогою біфідобактерій, лактобактерій та інших культур.

Саме ці пробіотичні мікроорганізми визначають «функціональні» властивості готового продукту. Відповідно до сучасних вимог, кисломолочні продукти повинні містити пробіотичні бактерії, вплив на організм яких доведено не тільки для відповідного штаму, а й готового продукту.

Бактерії, які містяться в кисломолочних продуктах пригнічують ріст патогенної мікрофлори. Живі бактерії стійкі до шлункового соку, харчовим ферментам, лізоциму і в активному стані проходить через усі відділи травного тракту. Кисломолочні продукти беруть участь в синтезі вітамінів В1, В2, В6, Рр, В12, К, фолієвої кислоти.

Сьогодні кисломолочні продукти - це одночасно ефективний пребиотик і продукт дитячого дієтичного харчування. Сучасні технології оптимізують ці продукти, збільшуючи в них кількість не тольки корисних бактерій, але і вміст кальцію, вітаміну D3, йоду та інших мікроелементів для організму дитини, який росте.

Щоб отримати кисломолочний продукт, додають певні бактерії або грибки. Щоб отримати кефір, додають кефірні грибки, молочнокислі палички; йогурт - болгарську паличку, термофільний стрептокок; кисле молоко - чисті культури молочних стрептококів; ацидофільну кисле молоко - молочний стрептокок і ацидофільну паличку.

В процесі кисломолочного бродіння в продукті знижується кількість лактози, яка під впливом бактерій для закваски перетворюється в молочну кислоту. Процес закваски призводить до коагуляції молочного білка, виходить ніжний згусток.
Тому діти, які мають часткову лактазную недостатність (в тому числі на тлі гострої кишкової інфекції), краще переносять кисломолочні продукти, ніж прісні.

Виготовляти кисломолочні продукти допустимо і в домашніх умовах. Для цього обавляют готову закваску до кип'ятіння і охолоджуванням до 35-37 оС цілісного коров'ячого молока (для дітей старше 9 місяців) або адаптованої дитячої суміші (для дітей з 6 до 9 місяців). Перевага кисломолочних продуктів - це те, що вони можуть бути самостійним повноцінним стравою для дітей старше 6-7 місяців 1-2 рази на день і мають ряд лікувально-профілактично властивостей.

Вживання кефіру та інших кисломолочних продуктів на основі незбираного молока в харчуванні особливо грудних дітей може призводити до небажаних наслідків. Неадаптовані молочні продукти містять високий рівень білка і мінеральних солей, мають високую осмолярність і кислотність. Завдяки сучасним технологіям, в дитячому харчуванні впроваджують кисломолочні продукти на основі модифікованого коров'ячого молока (за складом наближеного до жіночого молока).

Кисломолочні продукти можуть іспользаватся для профілактики або корекції дисбіозу кишечника, при запорах і загрозу розвитку респіраторної вірусної інфекції. Тому важливо знати, що кисломолочні продукти:

  • пригнічують ріст шкідливих мікроорганізмів;
  • стимулюють зростання корисних бактерій в кишечнику;
  • знижують рівень лактози, зменшуючи здуття живота і кишкові кольки;
  • збільшують кількість вітамінів групи В.
  • покращують моторику кишечника.

Перевага кисломолочних пробіотичних продуктів харчування - можливість їх тривалого застосування.

Лікарі-педіатри клініки EUROMED з радістю проконсультують щодо збалансованого харчування Вашого малюка в зручний для Вас час.