Цукровий діабет 2-го типу (СД2Т) - стан хронічного підвищення рівня цукру крові через дефектної секреції інсуліну, резистентності до інсуліну, відносної недостатності інсуліну і багатьох інших причин, яких з кожним роком відкривається все більше. Раніше вважалося, що є тільки 2 типу цукрового діабету інсулінозалежний (1-й тип) і інсулінонезалежний (2-й тип). Тепер же стали відомі такі типи цукрового діабету як MODY (в основі захворювання - генетичні дефекти функції б-клітин), LADA (грубо кажучи СД1Т у дорослих) та інші. Але як би не збільшувалися наші знання про цукровий діабет, про його нових типах і особливості лікування, дієта залишається одним з основоположних методів лікування і корекції. Якщо при СД1Т основним є підрахунок хлібних одиниць (ХО) для правильного введення кількості короткого інсуліну, то з СД2Т все простіше.
Коли мені пацієнти говорять, що на «цієї Вашої дієті» абсолютно нічого їсти, моєму обуренню немає меж. На жаль, ми живемо в еру хронічних захворювань і для їх контролю нам потрібен постійний прийом препаратів або постійне дотримання дієти. Тобто цукровий діабет - це не стільки хвороба, скільки стиль життя. А все життя на одній гречці з кефіром не прожити.
Основні положення харчування при СД2Т звучать так: не можна солодкого і жирного.
Солодкого не можна, тому що цукор і легкозасвоювані вуглеводи різко і високо підвищують цукор - і підшлункова залоза не встигає реагувати, а коли вона виділила інсулін, то виявляється, що цукор вже знизився. І отримуємо гойдалки: високий цукор - високий інсулін - низький цукор (відчуття голоду) - прийом простих вуглеводів - високий цукор - і по колу. А ні для якого органу такі різкі коливання на користь не йдуть (судини це теж орган).
Жирного не можна, тому що коли жир розпадається на насичені жирні кислоти, то вони займають собою рецептори до інсуліну. І виходить, що інсулін прийшов на робоче місце, а там зайнято. А раз зайнято, то він не зміг виконати свою роботу (перемістити глюкозу в клітину). А раз не виконав, то підшлункова продукує ще більше інсуліну, вона ж не знає, що робоче місце зайняте. І теж отримуємо порочне коло з розвитком гіперінсулінемії і інсулінорезистентності. Так що дієта - це ключова частина профілактики і лікування СД2Т.
Основні принципи дієти при СД2Т:
1. Основна мета дієти - зменшення калорійності їжі за рахунок простих вуглеводів і жирів (тваринного походження).
2. Розрахунок енергетичної цінності дієти, виходячи з росту, маси тіла, енерговитрат.
3. Зниження надлишкової маси тіла і підтримання ваги близького до оптимального протягом усього життя.
4. Фізіологічно збалансоване співвідношення білків, жирів і вуглеводів - 1: 0,8: 4 по вазі продуктів і / або 1: 2: 4 по енергетичній цінності.
5. Забезпечення в щоденному раціоні харчування необхідного кількості вітамінів, мікроелементів, мінералів, клітковини, незамінних амінокислот і поліненасичених жирних кислот.
6. Стабільний режим харчування, бажано - дрібно і часто (5-6 разів на добу). Останній прийом їжі за 3 години до сну. При відчутті голоду перед сном можна з'їсти ложкою півсклянки кефіру.
При вживанні продуктів з високим вмістом вуглеводів потрібно враховувати ступінь і швидкість засвоєння вуглеводів - їх глікемічний індекс.
Глікемічний індекс Продукти
90-100% Цукор, мед, газовані напої, картопляне пюре, поп-корн
70-90% Білий хліб, грінки, рис, бісквіт, пиво
50-70% Вівсяні пластівці, чорний хліб, варена картопля, сік без цукру
30-50% Молоко, кефір, йогурт, фрукти (крім бананів, винограду, динь)
Менше 30% Овочі, бобові, зелень, горіхи
Будьте завжди здорові!