Оскільки майже вся Україна і Росія є територіями помірного йододефіциту, а Прикарпатті та Закарпатті - вираженого йододефіциту, то зазвичай актуально харчування з підвищеним вмістом йоду.
Але бувають ситуації, коли слід максимально зменшити вміст йоду в раціоні. Наприклад, це період підготовки до проведення лікування радіойодом (після видалення раку щитовидної залози, лікування дифузного / вузлового токсичного зобу).
ВАЖЛИВО! При тиреотоксикозі (гіперфункція щитовидної залози) прицільно обмежувати вживання йоду не потрібно. Така дієта застосовується в Протягом короткого періоду часу. Вона починається за 2 тижні до дослідження, триває під час дослідження і лікування і триває ще 24 години після закінчення лікування. При такій дієті зовсім необов'язково виключати сіль, але рекомендується використовувати сіль нейодовану. Слід виключити всі морські продукти, багаті йодом.
Дієта з низьким вмістом йоду знижує споживання йоду в середньому до 50 мкг йоду в день (рекомендована щоденна доза йоду 150 мкг / день для дорослих; 100 мкг / день для дітей і 250 мкг / день для вагітних і годуючих), що відповідає рекомендаціям Американської тіреоідологіческой асоціації.
Продукти, які містять велику кількість йоду (більше 20 мкг в порції) треба виключити:
- йодована сіль, морська сіль і будь-які продукти, що містять йодовану сіль або морську сіль;
- морепродукти (риба, молюски, морські водорості, медикаменти з морськими водоростями, бурі водорості);
- продукти, що містять морські добавки: ірландський (перловий) мох, агар-агар, альгин, альгінат;
- молочні продукти (молоко, сир, вершки, йогурт, масло, морозиво, сухі порошкоподібні вершки, сироватка, казеїн, інші молочні продукти). У 250 мл молока міститься від 88 до 168 мкг йоду (в середньому - 115 мкг);
- яєчні жовтки або яйця цілком і продукти, що містять яйця. Яєчні білки допустимі, так як містять невелику кількість або взагалі не містять йоду;
- випечені вироби з тіста, до складу якого входить йод / йодат (зазвичай допустимі невеликі випікаються хлібці (краще випікати хліб самостійно або замінювати мацою), а так само крекер, який виготовляється тільки з борошна і води;
- червоний барвник № 3. Припустимо червоний барвник № 40. Необхідно виключати продукти і таблетки червоного, оранжевого і коричневого кольору;
- більшість шоколадок (так як містять молоко). Какао-порошок і деякі види темного шоколаду допустимі;
- меляса (чорна патока). Слід виключати сульфовані патоку, портвейн, змішаний з патокою, що має трохи гіркий смак;
- соєві боби і більшість соєвих продуктів (соєвий соус, соєве молоко, тофу). - деякі боби: червона квасоля, Лімська квасоля, строката квасоля, вігни;
- ревінь і картопляна шкірка. Сам картопля є можна;
- йодовмісні вітаміни і харчові добавки.
Перевіряйте всі написи на ярликах продуктів - не можна вживати продукти з вмістом йоду і йодатів.
Якщо Ви приймаєте ліки, що містять йод, проконсультуйтеся з лікарем.
Продукти, що містять середню кількість йоду (5-20 мкг) потрібно обмежувати:
- свіже м'ясо. Можна вживати до 140 г в день свіжого м'яса курчати, яловичини, свинини, баранини або телятини. У 450 г м'яса міститься 25-130 мкг йоду. Краще купувати свіже м'ясо;
- крупи і злаки. Можна вживати до 4 порцій крупи, злаків, макарон і хліба, що не містять у складі йоду. Вміст йоду залежить від регіону, де вирощені злаки. Уважно читайте ярлики і пам'ятайте, що в деяких випадках згадки про наявність йоду в продукті на етикетці може і не бути;
- рис. Залежно від регіону, де вирощувався рис, в ньому може міститися різний количесвто йоду. Тому рис можна їсти в обмеженій кількості.
Якщо Ви відвідуєте ресторани, то краще там пити тільки соки або безалкогольні напої і є печена картопля, так як невідомо, чи використовують кухаря цього ресторану йодовану сіль.
Краще вживати свіжі продукти, так як на ярликах продуктів може бути не вказана інформація про зміст йоду.
Продукти з низьким вмістом йоду можна вживати в будь-якій кількості:
- свіжі фрукти і свіжі соки, за винятком ревеню, мараскіновой вишні і фруктових коктейлів з вмістом мараскіновой вишні;
- овочі, переважно сирі і свіжоприготовані або заморожені без солі. (Не можна їсти шкірку картоплі, соєві боби і деякі інші бобові: строкату квасолю, Лімської квасоля, темно-синю і червону квасолю, вігни);
- несолоним горіхи і несолоне горіхове масло;
- крупу / зернові продукти в помірній кількості (див. Вище);
- свіже м'ясо курчати, яловичину і інше м'ясо в помірній кількості (див. Вище);
- цукор, желе, мед, кленовий сироп, несульфірованная чорна патока;
- чорний перець і свіжі або висушені трави;
- все рослинні масла. Заправки для салатів, що містять тільки дозволені інгредієнти;
- продукти, приготовлені вдома з використанням звичайної (нейодованої солі);
- напої: дієтичну колу, лимонад, газовану воду (без барвників), нерозчинний кави і чай, пиво, вино, інші алкогольні напої.
Відповідно, якщо Ви хочете підвищити вживання йоду в своєму раціоні, то слід збільшити вживання продуктів з високим вмістом цього елементу.
Будьте здорові!