0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

«Здорова тарілка» для дитини

«Здорова тарілка» для дитини

Піклуючись про здоров'я і хорощие самочувстія наших дітей, ми часто забуваємо про те, що лікування хвороб і загострень хроніки - результат не зовсім здорового способу життя дитини. Ми - як батьки - повинні виховувати дітей таким чином, щоб в найближчому майбутньому вони не стикалися із захворюваннями, яких можна було б дуже легко уникнути, завдяки знанню і притримування правил здорового способу життя. Однією з найважливіших складових здорового способу життя, який в подальшому стане запорукою здоров'я і довголіття, являеться звичка здорового харчування.
основними проблемами дитячого харчування на сьогодні є дефіцити мікро- і макроелементів, які виникають на тлі ряду причин:

  • Виробництво харчових продуктiв недостатність таких елементів в зв'язку з сучасними технологіями обробки продуктів (рафінація, дегідрогенізація і тд.), Застій мінеральних добрив в грунті, на якому вирощують харчові городні культури, що призводить до браку в грунті корисних речовин;
  • Виснаження запасу корисних речовин на тлі надмірних фізичних навантажень;
  • Надмірне споживання сильно обробленої їжі;
  • Звичка харчуватися «на ходу »;
  • Часті стреси і підвищена нервозність.

В першу чергу починає відчуватися нестача таких елементів, як:

  • Залізо
  • Магній
  • Кальцій

Відповідно, страждають різні системи організму, провокуючи загальне нездужання організму, що росте. Так, нестача вищевказаних речовин може привести до таких наслідків, як:

  • Затримка психомоторного розвитку;
  • Дефекти мови і погіршення здатності до сприйняття інформації;
  • Зниження фізичної активності;
  • Розумова відсталість.

Ще однією важливою проблемою є харчові алергії і нестерпності. На сьогодні вчені виділили три основні групи продуктів, здатних викликати непереносимість:

  • Хімічні компоненти їжі-саліцилати, аміни, Глутамати;
  • FODMAPs - здатні до ферментації оліго-, ди, моносахариди і поліоли);
  • Глютен.

Не дивлячись на складність виведення продуктів, що містять такі речовини з раціону на 100%, вчені намагаються допомогти людям, що страждають від подібних проблем, прописуючи їм спеціальні дієти, що передбачають заміну деяких продуктів харчування іншими - з тієї ж харчової групи.

З огляду на все вищесказане, ми хочемо показати Вам, що означає здорове харчування і формування звички вибору корисних продуктів для дітей молодшого та середнього шкільного віку, чиї організми - в силу того, що вони знаходяться в процесі активного зростання - є найбільш схильними до різних зовнішніх впливам.
Культура формування здорового ставлення до харчуванні починає насаджуватися з раннього дитинства. Коли Ваша дитина вперше отримує можливість вибрати, що він хотів би з'їсти на обід і який фрукт за краще з'їсти в якості перекусу, він починає формувати у себе в свідомості певні постулати, які потім буде використовувати з метою визначення свого раціону харчування. Так, дитина, якій з раннього віку пропонують здорові харчові альтернативи, швидше за все навчиться такій манері поведінки і надалі будуватиме відносини з їжею таким чином, щоб зберігати ту гігієну харчування, яку йому змогли прищепити батьки. Але чи всі батьки насправді добре обізнані про те, що таке «зібрати тарілку здорового харчування»? З яких компонентів вона повинна складатися?

Насправді, все досить просто: раціон повинен покривати денну потребу організму в енергії та поживних речовинах трьох основних груп: вуглеводів, білків і жирів. Ідеальною і єдиної формули для всіх немає, але приблизний розподіл цих складових дитячого раціону виглядає так:

50% вуглеводи, 20% жири, 30% білки.

В залежності від особливостей способу життя (заняття спортом, інтелектуальна діяльність, тривале перебування в переїздах на громадському транспорті), формула може трохи зміщуватися в бік того чи іншого компонента.

Простіше кажучи, ідеальна тарілка для одноразового прийому їжі дитини повинна на 0,25 складатися зі свіжих і оброблених овочів, на 0,35 зі складних вуглеводів (каш, цільнозернових макаронів, хліба), на 0,3 з білкової пиши (нежирне м ' ясо або риба, яйця, молочні продукти) і на 0,1 з рослинної олії. Отримуючи такий набір поживних речовин дитина зможе заповнювати необхідний запас енергії і необхідних для росту і розвитку корисних речовин. Варто також пам'ятати, що свіжі фрукти повинні сприйматися дитиною як смакота і корисність, і не повинні витіснятися різними рафінованими і шкідливими солодощами з полиць супермаркетів.

Сподіваємося, стаття буде для Вас хорошим джерелом корисної інформації та допоможе прищепити вашому малюку культуру здорового харчування.

Будьте здорові