Материнське молоко є єдиним ідеальним продуктом для новонародженого. Саме з ним малюк отримує всі необхідні поживні речовини, вітаміни і мінерали. Грудне вигодовування гармонійно впливає на психоемоційний розвиток дитини.
Для того, щоб жінці якомога довше зберегти цілющі властивості грудного молока і збільшити тривалість вигодовування - необхідне правильне харчування під час лактації.
Раціон здорового харчування годуючої мами залежить від віку дитини. Однак, протягом усього періоду вигодовування існують групи продуктів, при вживанні яких більш вірогідні алергічні реакції у малюків.
В «групи ризику» потрапляють:
Харчування годуючої мами має бути збалансованим і регулярним. Рекомендовано вживання їжі 5-6 разів на добу, особливо перед майбутнім годуванням дитини.
Необхідно пам'ятати, що при вигодовуванні жінка втрачає багато рідини, тому дуже важливо підтримувати достатній питний режим. Протягом доби обсяг рідини повинен бути в 1,5-2 рази більше норми (норма 1-1,5 літра). Ідеальним продуктом є звичайна питна вода, можна пити чай з молоком (краще зелений), розведений компот із сухофруктів.
Калорійність раціону харчування матері-годувальниці підвищується на 500-600 ккал в порівнянні зі звичайним щоденним меню.
Джерелом білка в цей період можуть бути: телятина, біла частина м'яса птиці (індичка, курка), кролик, біла риба морських сортів.
Обов'язковий прийом кисломолочних продуктів (сир, кефір, ряжанка, сметана) з низьким відсотком жирності (до 1,5%). Слід уважно поставитися у вживання цільного молока, цей продукт рекомендується тільки в розведеному вигляді після термічної обробки.
Для хорошої роботи травного тракту мами і малюка необхідні фрукти і овочі, які містять клітковину. У перший місяць годування можна вживати яблука зеленого кольору без шкірки (в самому початку лактації краще їх запікати), кабачки, кольорову капусту, картоплю, брокколі, гарбуз. Овочі потрібно готувати на пару або тушкувати з обмеженням, а краще з повним виключенням спецій, часнику та цибулі. Потрібно пам'ятати, що такі продукти, як бобові і білокачанна капуста, можуть спровокувати коліки, метеоризм (здуття) і почастішання стільця у малюка.
Перші страви краще готувати на овочевих або м'ясних (НЕ наваристих) бульйонах без додавання томатів і засмажкою.
При повноцінному харчуванні в меню повинні бути зернові каші (перевагу гречаної і вівсяної). Якщо у мами немає проблем з кишечником у вигляді закрепів, можна включати в раціон рис.
Хліб і хлібобулочні вироби - бажано бездріжджові з борошна грубого помелу.
У перші 6 місяців необхідно виключити з раціону кондитерські кремові вироби, шоколад, какао, мед, арахіс, кава, солону рибу, кетчуп, майонез, приправи, морепродукти, ковбасні вироби, соління, газовані напої.
В період лактації абсолютно неприпустимо вживання алкогольних напоїв (навіть в малих дозах)!
вводити в раціон харчування нові продукти годує мамі варто поступово, починаючи з 1-2 в день. Краще це робити в першій половині доби, так можна більш точно відстежити реакцію малюка.
Всім матусям рекомендовано протягом першого року життя дитини вести харчовий щоденник, де відзначати кожен новий продукт, введений в раціон свого харчування, а після 6 місяців - у вигляді прикорму малюкові. Це допоможе в разі прояву будь-яких розладів травлення або алергічних реакцій у дитини швидше виявити їх причину і не допустити розвиток таких симптомів надалі.
Виходячи з усього перерахованого вище, зрозуміло, що правильний раціон харчування годуючої мами в повній мірі допоможе продовжити грудне вигодовування і уникнути проблем зі здоров'ям малюка.
Скласти меню і підібрати необхідні і корисні продукти в період грудного вигодовування Вам допоможе лікар педіатр при консультативному огляді Вашого малюка.
Будьте здорові!
Лікар педіатр Шульгіна Е.В.