В минулому матеріалі ми розповіли про фактори, які призводять до таких симптомів як печія і відрижка. А також про те, коли потрібно звернутися до лікаря для діагностики та лікування цих симптомів.
В цій статті наш лікар-гастроентеролог Коновалова-Кушнір Тамара Олександрівна розповість про те, як контролювати симптоми печії і відрижки і якого способу життя дотримуватися для їх зникнення.
5 СПОСОБІВ НАДІЙНО КОНТРОЛЮВАТИ печія і відрижка:
ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ при печії і відрижка.
Можна
Групи продуктів
Не можна
«Вчорашній» пшеничний хліб, галетное печиво, ватрушки з сиром, печені пиріжки з яблуками
хліб, борошняні вироби
будь-який свіжий хліб, житній хліб, вироби з листкового тіста
ненаваристі м'ясні, рибні, овочеві, молочні
супи
міцні бульйони, окрошку
нежирні, без сухожиль і шкіри, у відварному, паровому, тушкованому вигляді, у вигляді котлет, биточків
м'ясо, птиця, риба
жирні, жилаві сорти м'яса і птиці, консерви, копченості
молоко, кисле молоко, йогурт, сир і страви з нього
молочні продукти
гострі і солоні сири, продукти з високою кислотністю
всмятку, омлет
яйця
круто і смажені
каші: манна, рис, гречана, вівсяна, вермішель, макарони
крупи
кукурудзяна, бобова
картопля, морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, кабачки, огірки, кріп, петрушка в відварному або тушкованому вигляді
овочі
білокачанна капуста, ріпа, бруква, редька, щавель, шпинат, цибуля, часник, хрін, бобові, квашені та мариновані овочі
солодкі ягоди і фрукти в свіжому вигляді і вигляді компотів, узварів, мусу, желе, киселів
фрукти
кислі ягоди, яблука, цитрусові, виноград
печінковий паштет, заливна риба
закуски
на основі томату, гострі, солоні, копченості
зефір, пастила, мед
солодкі страви
шоколад
фіточай з ромашкою, мінеральна вода без газу
напої
кава, газовані напої, квас, алкоголь