0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

Що потрібно знати про печію і відрижці, щоб забути про них -2

Що потрібно знати про печію і відрижці, щоб забути про них -2

В минулому матеріалі ми розповіли про фактори, які призводять до таких симптомів як печія і відрижка. А також про те, коли потрібно звернутися до лікаря для діагностики та лікування цих симптомів.

В цій статті наш лікар-гастроентеролог Коновалова-Кушнір Тамара Олександрівна розповість про те, як контролювати симптоми печії і відрижки і якого способу життя дотримуватися для їх зникнення.

5 СПОСОБІВ НАДІЙНО КОНТРОЛЮВАТИ печія і відрижка:

  • відмовитися від куріння і вживання міцного алкоголю;
  • нормалізувати масу тіла, не носити туго облягаючий пояс і ін. тугий одяг, спати з піднятим на 15-20 см головним кінцем ліжка;
  • виробити корисні харчові звички (див. Нижче);
  • раціоналізувати активність (відмовитися від підйому тяжкості, занять важкою атлетикою на користь плавання та ігрових видів спорту);
  • виконувати індивідуальні рекомендації гастроентеролога по лікуванню і профілактиці.

ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ при печії і відрижка.

  • Харчуватися 4-5 разів на добу невеликими порціями;
  • Їжу готувати в відвареному, паровому, запеченому вигляді, уникати смаження;
  • Уникати вживання занадто гарячої і дуже холодної їжі;
  • Виключити високу активність, але і не лягати протягом 2-3ч після їжі (наприклад - не вечеряти пізніше, ніж за 3 год до сну).

Можна
Групи продуктів
Не можна
«Вчорашній» пшеничний хліб, галетное печиво, ватрушки з сиром, печені пиріжки з яблуками

хліб, борошняні вироби

будь-який свіжий хліб, житній хліб, вироби з листкового тіста

ненаваристі м'ясні, рибні, овочеві, молочні

супи

міцні бульйони, окрошку

нежирні, без сухожиль і шкіри, у відварному, паровому, тушкованому вигляді, у вигляді котлет, биточків

м'ясо, птиця, риба

жирні, жилаві сорти м'яса і птиці, консерви, копченості

молоко, кисле молоко, йогурт, сир і страви з нього

молочні продукти

гострі і солоні сири, продукти з високою кислотністю

всмятку, омлет

яйця

круто і смажені

каші: манна, рис, гречана, вівсяна, вермішель, макарони

крупи

кукурудзяна, бобова

картопля, морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, кабачки, огірки, кріп, петрушка в відварному або тушкованому вигляді

овочі

білокачанна капуста, ріпа, бруква, редька, щавель, шпинат, цибуля, часник, хрін, бобові, квашені та мариновані овочі

солодкі ягоди і фрукти в свіжому вигляді і вигляді компотів, узварів, мусу, желе, киселів

фрукти

кислі ягоди, яблука, цитрусові, виноград

печінковий паштет, заливна риба

закуски

на основі томату, гострі, солоні, копченості

зефір, пастила, мед

солодкі страви

шоколад

фіточай з ромашкою, мінеральна вода без газу

напої

кава, газовані напої, квас, алкоголь