У 2007 р були опубліковані результати декількох великомасштабних міжнародних досліджень, згідно з якими підвищені рівні холестерину в крові дійсно є одним з основних факторів ризику розвитку ІХС, але головним чином у чоловіків середнього віку (до 60 років), в меншій мірі - у жінок цього віку. Після 70-80 років зв'язок між рівнем загального холестерину в крові і смертністю від ІХС стає негативною і у чоловіків, і у жінок.
Встановлено, що ретельне дотримання дієти з низьким вмістом насичених жирів і холестерину забезпечує зниження рівня холестерину в крові. У країнах з високим рівнем захворюваності на серцево-судинні хвороби майже 40% всієї енергоємності дієти складають жири, тому що важливе значення має тип споживаного жиру. У країнах, де вживається більше насичених жирів, виявляють більш високі рівні холестерину в крові.
Існує відмінність між екзогенних (харчових) холестерином і ендогенних холестерином, який синтезується в організмі людини. Харчовий холестерин забезпечує від 20 до 40% всього що міститься в організмі холестерину, а решта 60-80% холестерину, що знаходиться в організмі людини, синтезується самими тканинами організму.
При нормальній регуляції ліпідного обміну у людей, що вживають продукти з підвищеним вмістом холестерину, виявляють нормальний рівень сироваткового холестерину. Підвищене споживання тваринних жирів і холестерину з їжею призводить до придушення гена, відповідального за синтез рецепторів до ЛПНЩ, в зв'язку з чим їх щільність зменшується. При призначенні гіпохолестеринової дієти щільність рецепторів знову зростає.
Дієтотерапія порушень жирового обміну є першим етапом в лікуванні дисліпідемії - рекомендується до застосування дієта № 10с. Дієтичні рекомендації та адекватні фізичні навантаження самостійно приводять до зниження рівня ліпідів в крові і поліпшенню стану хворих.
Основні принципи дієтотерапії дислипидемий:
До харчових причин розвитку атеросклерозу відносять:
Деякі дієтичні рекомендації для бажаючих мати нормальний рівень холестерину крові:
Вибір продуктів при дотриманні дієти для зниження рівня холестерину
Групи продуктів | Рекомендовані продукти | Продукти, які слід використовувати помірно | Продукти, яких слід уникати |
Злаки | Хліб з цільного зерна, вироби з цільного зерна з мінімальною кількістю цукру і солі (каші, червоний рис, мюслі, макаронні вироби. Твердих сортів пшениці, хрусткі хлібці з висівками). |
| Круасани (здобні рогалики). |
Молочні продукти | Зняте молоко (до 2 скл. В день), сири з дуже низьким (до 20%) вмістом жиру, знежирений сир (до 0.5 склянки), знежирені йогурти. | Напівжирне молоко, сири з невеликою кількістю жиру (сулугуні, бринза, здоров'я), йогурти з середнім вмістом жиру 1-3 рази в тиждень. | Незбиране молоко, сметана і вершки, згущене молоко, йогурти і сири з високим вмістом жиру (30% і> -м'які, плавлені, пармезан), сирні сирки. |
Яйця | Яєчні білки. | 2-3 яйця в тиждень. |
|
Супи | Овочеві супи. |
| Наваристі бульйони і супи з великим вмістом жиру. |
Риба | Будь-яка риба (відварна, приготована в грилі, тушкована); тріска, хек, кілька, пікша, крижана, навага), а також жирні сорти риби (оселедець, тунець, палтус, сардини, лосось) мінімум 2-3 рази в тиждень. | Риба, смажена на оливковій або інших дозволених маслах. | Ікра, риба, підсмажена на невідомому або недозволеному маслі або жирі. |
Морепродукти | Устриці. | Мідії, омари, краби, креветки, кальмари. |
|
М'ясо | Індичка, курка, кролик, телятина, дичина, м'ясо ягняти (з птиці потрібно видаляти шкіру) 90-180 г в день. | Дуже нежирна яловичина, окіст, бекон, свинина, сосиски і ковбаса з телятини, курей, індички не більше 150 г в день 1-3 рази в тиждень; печінка тварин до 2 разів на місяць. | Качка, гусак, все жирні сорти м'яса, ковбаса, сосиски, шинка, салямі, шкіра птахів, м'ясні пироги, лівер (нирки, печінку, мізки і ін.). |
Жири |
| Мононенасичені жири (оливкове, рапсове масло), поліненасичені жири (соняшникова, кукурудзяна, соєва олія), м'які маргарини, багаті моно- і поліненасиченими жирами до 2-2.5 ст. ложок (до 30 г в день). | Вершкове масло, пальмове масло, свиняче, яловиче сало, топлені жири, тверді маргарини, гідрогенізовані тверді жири (кулінарні, кондитерські, саломас, гідрожір). |
Овочі та фрукти | Все сирі і морожені овочі, особливо бобові, сочевиця, горох, кукурудза - до 0.5-1 склянки в день або 3-5 скл. бобових в тиждень, варений або тушкована картопля, все свіжі фрукти, морожені або консервовані фрукти (без цукру) до 400-500 г в день. | Смажений картопля або картопля фрі, приготований на дозволених маслах до 1 разу на тиждень. | Картопля, овочі або рис, приготовані на невідомому або недозволеному жирі, картопляні чіпси, консервовані солоні овочі, зацукровані і підсолоджені консервовані фрукти. |
Десерти | Желе, пудинги на основі знежиреного молока, фруктові салати, меренги (вироби з яєчних білків з цукром). |
| Морозиво, пудинги, тісто і креми на основі масла або вершків. |
Випічка |
| Випічка і печиво, приготовлені на м'яких маргаринах або рослинних маслах 1-2 рази на місяць. | Магазинная випічка та печиво, пироги, вафлі, пудинги тощо. |
Кондитерські вироби |
| Марципан (суміш цукрової пудри з розтертими горіхами, зазвичай мигдалем), халва, карамель, нуга (солодкість з горіхів, родзинок, цукру та ін.) 1-2 рази на місяць. | Шоколадні цукерки, шоколадне масло, кокосові цукерки до 1 разу на місяць. |
Горіхи | Арахіс, фундук, мигдаль, волоський горіх | Бразильський горіх, фісташки. | Солоні горішки, кокос, кешью. |
Напої | Розчинна або відфільтрований кави *, чай, вода, безкалорійний напої. | Алкоголь, шоколадні напої з низьким вмістом жиру. | Шоколадні напої, кава по-турецьки, солодка газована вода (Фанта, Кола і ін.). |
Приправи | Перець і інші прянощі, гірчиця, пряні трави. | Салатні приправи з низьким вмістом жиру. | Сметана, майонез, солоні і жирні салатні заправки. |
* Зерна кави містять речовину (кафестол), яке може підвищувати рівень холестерину, тому хворим з порушенням ліпідного обміну слід віддавати перевагу розчинного або пропущеного через фільтр кави.