0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

Дієтичні рекомендації при підвищеному рівні холестерину крові та його фракцій - дисліпідемії

Дієтичні рекомендації при підвищеному рівні холестерину крові та його фракцій - дисліпідемії

У 2007 р були опубліковані результати декількох великомасштабних міжнародних досліджень, згідно з якими підвищені рівні холестерину в крові дійсно є одним з основних факторів ризику розвитку ІХС, але головним чином у чоловіків середнього віку (до 60 років), в меншій мірі - у жінок цього віку. Після 70-80 років зв'язок між рівнем загального холестерину в крові і смертністю від ІХС стає негативною і у чоловіків, і у жінок.

Встановлено, що ретельне дотримання дієти з низьким вмістом насичених жирів і холестерину забезпечує зниження рівня холестерину в крові. У країнах з високим рівнем захворюваності на серцево-судинні хвороби майже 40% всієї енергоємності дієти складають жири, тому що важливе значення має тип споживаного жиру. У країнах, де вживається більше насичених жирів, виявляють більш високі рівні холестерину в крові.

Існує відмінність між екзогенних (харчових) холестерином і ендогенних холестерином, який синтезується в організмі людини. Харчовий холестерин забезпечує від 20 до 40% всього що міститься в організмі холестерину, а решта 60-80% холестерину, що знаходиться в організмі людини, синтезується самими тканинами організму.

При нормальній регуляції ліпідного обміну у людей, що вживають продукти з підвищеним вмістом холестерину, виявляють нормальний рівень сироваткового холестерину. Підвищене споживання тваринних жирів і холестерину з їжею призводить до придушення гена, відповідального за синтез рецепторів до ЛПНЩ, в зв'язку з чим їх щільність зменшується. При призначенні гіпохолестеринової дієти щільність рецепторів знову зростає.

Дієтотерапія порушень жирового обміну є першим етапом в лікуванні дисліпідемії - рекомендується до застосування дієта № 10с. Дієтичні рекомендації та адекватні фізичні навантаження самостійно приводять до зниження рівня ліпідів в крові і поліпшенню стану хворих.

Основні принципи дієтотерапії дислипидемий:

  • Контроль калорійності раціону з урахуванням статі, віку, професійних потреб (щоб дізнатися, скільки калорій потрібно в день, дивіться посилання: ggym.ru/calc/cl.php).
  • Досягнення або підтримання нормальної маси тіла (індекс маси тіла не більше 25 кг / м 2).
  • Обмеження вживання жирів до 30% калорійності добового раціону, при цьому бажано, щоб частки насичених, поліненасичених і мононенасичених жирів були рівні.
  • Обмеження надходження ХС з їжею до 300 мг / добу (основні джерела: червоне м'ясо і жирні молочні продукти).
  • Збільшення споживання харчових волокон зі зменшенням кількості легкозасвоюваних вуглеводів.
  • Збільшення частки рослинних білків в дієті, рибних білків по відношенню до тварин білків.
  • Зменшення споживання алкоголю.

До харчових причин розвитку атеросклерозу відносять:

  • Надлишкова енергоцінність харчування (Більше ніж на 15% від належних величин), особливо при поєднанні з малорухливим способом життя.
  • Надмірне споживання жирів тваринного походження, що містять насичені жирні кислоти (наприклад, при калорійності добового раціону 2500 ккал на частку жиру має припадати не більше 750 ккал - це близько 83 г жиру (1 г жиру при спалюванні дає 9 ккал), в тому числі тваринних жирів повинно бути менше 28 г в день).
  • Надмірне вживання легкозасвоюваних вуглеводів: фруктози, сахарози і, можливо, лактози.
  • Надмірне споживання тваринних білків (рекомендований прийом м'яса в межах 90-170 г на добу).
  • Надмірне споживання з їжею загального холестерину і ліпопротеїдів низької щільності.
  • Дефіцит в раціоні рослинних масел, що містять незамінні жирні кислоти (оливкової, кукурудзяного, льняного, соняшникового (їх споживання повинне бути близько 28г в день).
  • Недостатнє споживання харчових волокон.
  • Недостатнє надходження з їжею ліпотропних речовин (метіонін, холін, лецитин).
  • Недолік споживання вітамінів, особливо С, Р, В6, В12, РР, Е, фолацина.
  • Дефіцит в харчуванні Mg, К, I, Zn, Cr і деяких інших мінеральних речовин.
  • Надмірне споживання кухонної солі.
  • Неправильний режим харчування. Рідкісні і рясні прийоми їжі.
  • Зловживання алкоголем.

Деякі дієтичні рекомендації для бажаючих мати нормальний рівень холестерину крові:

  • Необхідно вибирати нежирні шматки м'яса або зрізати жир з нього перед приготуванням їжі.
  • М'ясо або птицю потрібно готувати таким чином, щоб вони не знаходилися при цьому в жирі (жир повинен стікати), незалежно від способу обробки: обсмажується в духовці, під пресом або печеться, гаситься.
  • Шкіра птиці перед приготуванням їжі видаляється, а напівфабрикати індички краще взагалі не використовувати, так як вони часто містять впорснути туди насичене кокосове масло.
  • М'ясний або курячий бульйон, відвар і суп повинні охолоджуватися для того, щоб затверділий жир можна було б прибрати з поверхні.
  • Овочі поглинають жир і, отже, ніколи не повинні готуватися спільно з м'ясом.
  • Антипригарна посуд знижує потребу в маслі і його замінниках.
  • Краще використовувати знежирені або маложирні заправки для салатів (Соуси), наприклад, лимонний сік, маложирний йогурт, сирні сири, збиті разом.
  • Масло або маргарин можуть бути збиті з холодною водою міксером, щоб отримати продукт з низьким вмістом калорій. Дайте маслу або маргарину розм'якшити перед вживанням так, щоб можна було намазувати їх тонким шаром.
  • Доцільно не додавати масло, молоко або маргарин при приготуванні таких продуктів, як рис, макарони, картопляне пюре. Макаронів це не потрібно; смак рису краще збагатити за допомогою зелені: цибулі, трав, спецій, кропу або петрушки; в картопля краще додавати маложирний йогурт або вершки.
  • Замінювати незбиране молоко знежиреним або маложирним у всіх кулінарних рецептах. Концентрований знежирене молоко, збите в охолодженому міксері, є хорошим замінником для страв, які потребують кремів.
  • Краще уникати немолочних замінників (рослинних) збитих вершків, так як вони зазвичай багаті насиченими жирами (пальмовою або кокосовим маслами).
  • Гасити овочі можна в курячому відварі, бульйоні або вині замість масла, маргарину або рослинного масла.
  • Порції страв, що містять велику кількість жиру і холестерину, повинні бути невеликими, в той час як розміри порцій овочів, фруктів і інших маложирних продуктів - збільшеними.
  • У більшості людей підвищений рівень холестерину пов'язаний з надмірною масою тіла, тому необхідне зниження маси тіла.
  • Використання продуктів, багатих на холестерин, таких як яйця і внутрішні органи тварин (печінка, нирки, мізки), обмежена. У тиждень рекомендується з'їдати не більше 2 яєчних жовтків, включаючи ті, які використані при випічці. Білки яєць не містять ніякого холестерину, і вони можуть споживатися частіше.
  • Регулярні заняття фізичними вправами допомагають контролювати масу тіла і підвищують рівень ліпопротеїдів високої щільності в крові.
  • Додавання в раціон продуктів, що містять харчові волокна (клітковина, висівки), призводить до зниження рівня холестерину. Виражений вплив на рівень ліпідів плазми надає водорозчинна клітковина, що міститься в вівсяних висівках (14г), вівсяної борошні (7,7г), вівсяних пластівцях «геркулес» (1,3г), сухих бобах: горосі і квасолі (3,3-4, 7г в 100г). Додавання 50г (півсклянки) вівсяних висівок або 100г бобів (1-1,5 склянки вареного гороху, квасолі) до звичайного раціону в осіб з гіперхолестеринемією вже через 3 тижні призводить до зниження рівня ХС сироватки на 20%. Багато роботи доводять ефективність соєвих харчових волокон.
  • Рекомендовано проведення розвантажувальних днів.
  • Тваринний жир, що міститься в молоці та сирі, містить більше насичених жирів, що збільшують рівень холестерину в плазмі, ніж жири в червоному м'ясі і птаху. Так, півсклянки жирного 18% сиру містить більше жиру, ніж пісний 100-грамовий шматок яловичини, свинини, курки або риби. Отже, необхідно використовувати знежирене або 1% молоко, сири, приготовані зі знежиреного молока. Навіть частково знежирене молоко, використане для приготування сиру, має підвищений вміст жиру.
  • Такі морські продукти, як молюск і креветка, мало містять жиру, але можуть містити відносно високий рівень холестерину.
  • Їжа протягом дня повинна бути рівномірно розподілена (не менше 4-5 прийомів в день), останній прийом їжі необільний, не пізніше ніж за 2 години до сну.
  • Вся їжа готується без солі, дозволяється додавати в їжу не більше 5-6 г (менше 1 ч ложки) кухонної солі в день.
  • Загальна кількість вільної рідини (включаючи перші страви) дорівнює 1,5 л.
  • Сахара (в тому числі солодощів) можна з'їдати не більше 50 г за день, а для людей, які страждають на цукровий діабет, - 3% від добової калорійності.
  • Хліб потрібно купувати з борошна грубого помелу, житній або висівковий, і в день можна їсти не більше 200 г.
  • Фрукти і овочі, що містять велику кількість клітковини, яка сприяє очищенню організму і судин, необхідно з'їдати не менше 400-800 г в день, при цьому одна третина цієї кількості повинна вживатися в свіжому вигляді.
  • Віддавайте перевагу кашам з необроблених зерен / злаків (овес, коричневий рис, гречка).
  • Також необхідно обмежити споживання алкоголю: не більше 1 келиха сухого вина або 1 чарки міцних напоїв в день.
  • Рекомендовано збільшити споживання продуктів, що містять калій і магній (червоний рис, пшоно, чорнослив, курага, родзинки, молоко, вівсяна крупа, кольорова і білокачанна капуста, відвар шипшини, морква, буряк, висівковий хліб, картопля, горіхи, короп, окунь, яловичина). Вживати більше продуктів, багатих на вітаміни С і Р: чорноплідна горобина, солодкий червоний перець, апельсини, зелену цибулю, яблука, кріп, петрушка, чорна смородина, полуниця, агрус (переважно в сирому вигляді), відвар шипшини.

Вибір продуктів при дотриманні дієти для зниження рівня холестерину

Групи продуктів

Рекомендовані продукти

Продукти, які слід використовувати помірно

Продукти, яких слід уникати

Злаки

Хліб з цільного зерна, вироби з цільного зерна з мінімальною кількістю цукру і солі (каші, червоний рис, мюслі, макаронні вироби. Твердих сортів пшениці, хрусткі хлібці з висівками).

 

Круасани (здобні рогалики).

Молочні продукти

Зняте молоко (до 2 скл. В день), сири з дуже низьким (до 20%) вмістом жиру, знежирений сир (до 0.5 склянки), знежирені йогурти.

Напівжирне молоко, сири з невеликою кількістю жиру (сулугуні, бринза, здоров'я), йогурти з середнім вмістом жиру 1-3 рази в тиждень.

Незбиране молоко, сметана і вершки, згущене молоко, йогурти і сири з високим вмістом жиру (30% і> -м'які, плавлені, пармезан), сирні сирки.

Яйця

Яєчні білки.

2-3 яйця в тиждень.

 

Супи

Овочеві супи.

 

Наваристі бульйони і супи з великим вмістом жиру.

Риба

Будь-яка риба (відварна, приготована в грилі, тушкована); тріска, хек, кілька, пікша, крижана, навага), а також жирні сорти риби (оселедець, тунець, палтус, сардини, лосось) мінімум 2-3 рази в тиждень.

Риба, смажена на оливковій або інших дозволених маслах.

Ікра, риба, підсмажена на невідомому або недозволеному маслі або жирі.

Морепродукти

Устриці.

Мідії, омари, краби, креветки, кальмари.

 

М'ясо

Індичка, курка, кролик, телятина, дичина, м'ясо ягняти (з птиці потрібно видаляти шкіру) 90-180 г в день.

Дуже нежирна яловичина, окіст, бекон, свинина, сосиски і ковбаса з телятини, курей, індички не більше 150 г в день 1-3 рази в тиждень; печінка тварин до 2 разів на місяць.

Качка, гусак, все жирні сорти м'яса, ковбаса, сосиски, шинка, салямі, шкіра птахів, м'ясні пироги, лівер (нирки, печінку, мізки і ін.).

Жири

 

Мононенасичені жири (оливкове, рапсове масло), поліненасичені жири (соняшникова, кукурудзяна, соєва олія), м'які маргарини, багаті моно- і поліненасиченими жирами до 2-2.5 ст. ложок (до 30 г в день).

Вершкове масло, пальмове масло, свиняче, яловиче сало, топлені жири, тверді маргарини, гідрогенізовані тверді жири (кулінарні, кондитерські, саломас, гідрожір).

Овочі та фрукти

Все сирі і морожені овочі, особливо бобові, сочевиця, горох, кукурудза - до 0.5-1 склянки в день або 3-5 скл. бобових в тиждень, варений або тушкована картопля, все свіжі фрукти, морожені або консервовані фрукти (без цукру) до 400-500 г в день.

Смажений картопля або картопля фрі, приготований на дозволених маслах до 1 разу на тиждень.

Картопля, овочі або рис, приготовані на невідомому або недозволеному жирі, картопляні чіпси, консервовані солоні овочі, зацукровані і підсолоджені консервовані фрукти.

Десерти

Желе, пудинги на основі знежиреного молока, фруктові салати, меренги (вироби з яєчних білків з цукром).

 

Морозиво, пудинги, тісто і креми на основі масла або вершків.

Випічка

 

Випічка і печиво, приготовлені на м'яких маргаринах або рослинних маслах 1-2 рази на місяць.

Магазинная випічка та печиво, пироги, вафлі, пудинги тощо.

Кондитерські вироби

 

Марципан (суміш цукрової пудри з розтертими горіхами, зазвичай мигдалем), халва, карамель, нуга (солодкість з горіхів, родзинок, цукру та ін.) 1-2 рази на місяць.

Шоколадні цукерки, шоколадне масло, кокосові цукерки до 1 разу на місяць.

Горіхи

Арахіс, фундук, мигдаль, волоський горіх

Бразильський горіх, фісташки.

Солоні горішки, кокос, кешью.

Напої

Розчинна або відфільтрований кави *, чай, вода, безкалорійний напої.

Алкоголь, шоколадні напої з низьким вмістом жиру.

Шоколадні напої, кава по-турецьки, солодка газована вода (Фанта, Кола і ін.).

Приправи

Перець і інші прянощі, гірчиця, пряні трави.

Салатні приправи з низьким вмістом жиру.

Сметана, майонез, солоні і жирні салатні заправки.

* Зерна кави містять речовину (кафестол), яке може підвищувати рівень холестерину, тому хворим з порушенням ліпідного обміну слід віддавати перевагу розчинного або пропущеного через фільтр кави.