0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

Їжа: «корисна» і «шкідлива»

Їжа: «корисна» і «шкідлива»

Часто на прийомі пацієнтів стверджують: «Я не їм шкідливі продукти». Всі знають, що прийом їжі - це задоволення, а вживання деяких продуктів - насолода. Так в чому ж шкода? Давайте розберемося в цьому непростому питанні.

Якщо їжа відповідає потребам Вашого організму - вона корисна. Потреби визначаються віком (зростаючий дитячий організм; активний працездатний вік з масою стресів і фізичних навантажень; похилий вік, який передбачає наявність хронічних захворювань і зниження фізичної активності), статтю (особливості функціонування чоловічого і жіночого організму відомі давно), наявністю хронічних захворювань (обмеження солі при проблемах з серцево-судинною системою, обмеження гострої їжі при печії, для профілактики розвитку атеросклерозу рекомендують додавати морепродукти), видом діяльності конкретної людини (калорійне харчування при значних фізичних навантаженнях і обмеження вуглеводів при малорухливому способі життя), сезонністю (влітку більше вживаємо рідини, овочів, фруктів і менше калорійних продуктів; взимку органи м вимагає більш калорійне харчування, менше рідини але, бажано, гарячої; навесні ми більше потребуємо у вітамінах). Завжди потрібно пам'ятати про особисті смакові переваги.

Корисні прості продукти (крупи цільнозернові, овочі, фрукти, риба, м'ясо, горіхи, молочні продукти, хліб, рослинне масло). Вони складають базовий (щоденний) раціон. Кава, шоколад, кондитерські вироби, алкоголь в невеликих кількостях створюють відчуття задоволення ( «маленькі радощі») і не можуть використовуватися в якості базового харчування. Проблем буде більше, ніж задоволення. Для здорової людини обмеження у виборі продуктів існують у вигляді особистих смакових переваг і можливостей ( «я це не люблю» або «у нас це не проводиться»). Якщо знати міру, грамотний підхід до свого харчування, то дуже складно знайти в природі «шкідливі» продукти.

Корисною їжу робить спосіб обробки продуктів (заморожування, приготування на пару, смаження, відварювання, сушіння, консервування). Кожен з них має своїм завданням максимально зберегти необхідні організму речовини, надати продукту приємний смак (пам'ятаємо: їжа - це задоволення) і сприяє більш якісному травленню.

«Шкідливість» їжі з'являється при недотриманні вищевикладеного, переїданні (навіть вишуканий делікатес у великій кількості може викликати розлад травлення), нераціональне поєднанні продуктів в блюді (м'ясо поєднується з овочами, морква корисніше в поєднанні з жиром (сметана), неправильної кулінарної обробки ).

Окремим пунктом стоїть якість самих продуктів (терміни і умови зберігання, дотримання санітарно-гігієнічних норм виробництва, вирощування, приготування, доставки).

Якість нашого життя залежить від того, що ми їмо, як ми це приготуємо, з якого посуду їмо. Будьте аскетами в їжі - їжте просту їжу, але обов'язково з якісних продуктів і правильно приготовлену. А поняття «корисно» і «шкідливо» щодо.