З настанням холодів все частіше говоримо про грип. Втім, багато хто досі не знає, як відрізнити грип від легкої застуди та захистити себе від небезпечного захворювання. У цій статті ми розповімо, які заходи профілактики слід застосовувати, як розпізнати грип і успішно його вилікувати, якщо ви все-таки заразилися.
Що це за хвороба – грип, і чому вона така небезпечна? Грип – це нейротоксична інфекція, гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, що викликається вірусом грипу.
Вірус дуже швидко поширюється в популяції. Інфікованому варто 1 раз чхнути, щоб заразити усіх присутніх у закритому приміщенні. Вірус схильний до ураження нижніх дихальних шляхів. Ця особливість є причиною того, що загальний стан хворого при грипі швидко погіршується. При цьому вірогідність ускладнення набагато вища, ніж після звичайної застуди.
Вірус надзвичайно небезпечний для дорослих і дітей. Він вражає дихальні шляхи, судини та навіть нервову систему. У маленьких дітей, вагітних і людей з важкими хронічними захворюваннями грип перебігає особливо важко і може закінчитися серйозними ускладненнями.
Починається хвороба несподівано, стан швидко погіршується. Це пов'язано з інтоксикацією організму. Зазвичай вказані нижче симптоми проявляються впродовж перших декількох годин:
Причина хвороби – сезонні віруси грипу трьох типів: А, В і С. Найважче перебігає хвороба, спричинена вірусами А типу, на відміну від захворювань, спричинених вірусами С типу, які перебігають швидко, легко і без наслідків.
Чому епідемія грипу загострюється восени та взимку? Тому що з настанням холодів і підвищенням вологості ми закриваємося в теплих будинках і офісах. У автобусах і маршрутках закривають вікна. У таких умовах, якщо одна людина інфікована грипом, починає покашлювати або чхати, вона практично миттєво заражає усіх інших. Відтак, саме ізоляція в закритих непровітрюваних приміщеннях робить грип такою небезпечною інфекцією.
Вірусологи підтверджують, що віруси, які передаються повітряно-краплинним шляхом, поширюються саме в закритих приміщеннях, тому що інфікуюча доза вірусу в закритих приміщеннях набагато вища, ніж в провітрюваних.
Вірус потрапляє в організм, проходить через бронхи та трахею, опиняється всередині клітини, а потім починає розмножуватися. Після цього клітина гине і розривається, а вірус розселяється по усьому організму.
Є 2 шляхи зараження: повітряно-краплинний і контактно-побутовий.
Найлегше заразитися, вдихнувши повітря, в якому знаходяться частинки секрету з носоглотки хворого, – це зараження повітряно-краплинним шляхом. Такі частинки здатні поширюватися на 10 метрів від самого хворого. Не варто забувати, що частинки осідають на поверхнях і продовжують бути небезпечними для здорових людей, які торкаються до таких поверхонь, а потім доторкаються до обличчя. Тут йдеться про контактно-побутовий спосіб зараження. Дуже поширений шлях зараження – привітатися за руку з хворою людиною, яка перед цим чхнула, прикривши рот рукою. Або ж доторкнутися до поручня, за який до цього тримався хворий.
Вірус має підвищену здатність до виживання. На поверхнях активні патогенні молекули грипу живуть до 2 діб, представляючи реальну загрозу для здорових людей. Ось чому в кімнаті хворого потрібно регулярно мити підлогу, провітрювати не менше 5 разів на день.
Головна відмінність від ГРВІ – різке погіршення самопочуття. При грипі несподівано починає ломити тіло, сильно болить голова, з'являється світлобоязнь, температура підіймається вище 38°C, ніс закладений, але такі катаральні явища, як нежить, на початку хвороби бувають рідко. Зазвичай незначний нежить з'являється лише на другу добу. Хвороба триває 7–10 днів, які хворий проводить в ліжку. Слабкість і підвищена стомлюваність виключають можливість переносити грип на ногах.
І навпаки: при ГРВІ погіршення самопочуття настає поступово, температура вище 38°C не підіймається, зате хворого мучать постійні виділення з носа. ГРВІ багато хто переносить на ногах, відчуваючи лише легку втому.
У COVID-19 довший інкубаційний період. Якщо при грипі клінічні ознаки з'являються через 2–3 дні після потрапляння молекул вірусу в організм, то при коронавірусі цей термін збільшується до 1–3 тижнів.
У коронавірусу немає специфічних симптомів, тому на першій стадії його легко можна сплутати зі звичайною застудою і грипом: кашель, нежить, висока температура, підвищене потовиділення, слабкість, головний біль, діарея, задишка, ломота в суглобах, ускладнене дихання.
Більша частина інфікованих COVID-19 переносить хворобу в легкій формі, для якої характерне порушення нюху на 5-й день (до повного зникнення сприйняття запаху). При цьому смакові відчуття зберігаються.
Існує ряд факторів ризику, які можуть спровокувати ускладнення, а в окремих випадках – смерть хворого.
Залежно від стану здоров'я хворого і типу вірусу грипу хвороба може призвести до ряду серйозних ускладнень. Найпоширеніші:
Переважна більшість людей вважають за краще лікувати грип самостійно, користуючись засобами народної медицини або розрекламованими аптечними препаратами. Іноді це призводить до серйозних ускладнень. У яких випадках необхідно негайно звернутися до лікаря?
Вже при перших симптомах нездужання слід негайно викликати лікаря додому, або ж відвідати терапевта чи інфекціоніста в лікарні. Візит до лікаря не потребує спеціальної підготовки.
Лікар може діагностувати грип по клінічних проявах. При цьому важливо розуміти, що схема лікування безпосередньо залежить від штаму вірусу. З цієї причини лікування може бути призначене тільки після здачі аналізів і правильної постановки діагнозу. Це передусім стосується пацієнтів, які знаходяться в зоні ризику.
Для діагностики використовують експрес-тести для виявлення вірусного антигену, зішкреби з горла і носа.
Якщо хворий не входить до групи ризику і його стан визначають як задовільний, призначають симптоматичне лікування, яке включає жарознижувальні препарати, протикашльові спреї та сиропи, судинозвужувальні краплі і засоби для промивання носа.
При ускладненнях, коли стан хворого визначають як важкий, лікування здійснюється стаціонарно.
Додайте до раціону продукти, що містять вітамін С (лимон, ягоди шипшини, чорну смородину, яблука, ківі, хурму, броколі). Стежте, щоб половину вашої їжі складали овочі та фрукти. Щодня вживайте цибулю і часник, які не є засобом від грипу, але при цьому відмінно зміцнюють імунітет. Їжте нежирне м'ясо і рибу, уникайте важкої, жирної та смаженої їжі.
Повноцінно відпочивайте: лягаєте спати не пізніше 22-00 і спіть 8 годин.
Займайтеся спортом і щодня гуляйте на свіжому повітрі 1 годину. Це зміцнює імунітет, нормалізує сон, роботу серцево-судинної системи та ШКТ, а також підвищує концентрацію уваги та зміцнює пам'ять. В результаті щоденних фізичних навантажень, адекватних вашому стану здоров'я, опірність організму вірусам зросте. Навіть якщо захворієте, хвороба пройде швидко і в легкій формі.
Хочете забути про грип? Завчасно зробіть щеплення! Це оптимальний метод специфічної профілактики, який у багато разів перевищує ефективність неспецифічних профілактичних заходів.
Людям, які знаходяться в групі ризику, рекомендовано щорічно, мінімум за 2 тижні до початку епідемії, проходити вакцинацію. Вакцина спричиняє вироблення антитіл впродовж 1–2 тижнів. Після цього людина отримує імунітет в середньому на 6 місяців. Цього цілком достатньо, щоб вберегтися від грипу на найближчий епідеміологічний період.
Перед вакцинацією варто проконсультуватися з фахівцем. Адже будь-яка вакцина має протипоказання та обмеження за віком, до того ж призначена для боротьби з певними штамами вірусу. Якщо у вас є алергія на яєчний білок, обов'язково повідомте про це лікаря. В основі вакцини – курячий яєчний білок, і вам слід підібрати препарат з найменшою його концентрацією. Те ж саме стосується дітей і вагітних жінок. Одна вакцина показана вагітним, а інша – ні. Однією можна прищеплювати 6-місячних немовлят, а іншою – дітей від 6 років.
На жаль, вакцина від грипу не є панацеєю від усіх вірусів, що провокують ГРВІ, а їх, як відомо, понад 200. Через це рекомендуємо дотримуватися описаних в нашій статті профілактичних заходів. Вони допоможуть захиститися від простудних захворювань в осінньо-зимовий період і посприяють загальному зміцненню організму.