0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

СТОП, хелікобактер!

СТОП, хелікобактер!

Хелікобактер пілорі - чим «озброєний» і наскільки небезпечний?

Хелікобактер пілорі - спиралевидная бактерія, здатна інфікувати слизову оболонку шлунка і дванадцятипалої кишки, визнана клінічно значущим патогеном, відповідальним за істотну частину загальної захворюваності і смертності в усьому світі.
Розвиток близько 90% випадків хронічного гастриту і дуоденіту, рецидивного перебігу виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки пов'язують з інфекцією хелікобактер пілорі.
Хелікобактер пілорі є першою бактерією, яка класифікована Міжнародним агентством з дослідження раку як канцероген I типу, внаслідок доведеного зв'язку з розвитком раку і лімфоми шлунка.
Першовідкривачі медичного значення бактерії Робін Уоррен і Баррі Маршалл удостоєні Нобелівської премії з медицини.

Симптоми інфекції.
Можуть бути відсутніми зовсім або проявлятися появою неприємного запаху з рота, іноді - висипаннями на шкірі, анемією. При розвитку гастродуоденита і виразкової хвороби - болями у верхній частині живота, печія, відрижка, нудотою, блювотою.

Діагностика.

  • швидкий уреазний тест (виконується при гастроскопії, результат відомий протягом перших 3-х годин, оптимальний для первинної діагностики);
  • сумарні антитіла до Хелікобактер пілорі в крові (підходить для первинної діагностики, достовірний на тлі розпочатого лікування, не підходить для контролю);
  • антиген Хелікобактер пілорі в калі (рекомендований для первинної діагностики та контролю, що не достовірний на тлі лікування);
  • дихальний уреазний тест (вимагає специфічного обладнання, рідко доступний).

Лікування:

  • комбінація антибактеріальних препаратів;
  • антисекреторні (що знижують кислотність шлункового соку) препарати;
  • препарати солей вісмуту.

Профілактика.
Найчастіше інфікування Хелікобактер пілорі відбувається через слину при користуванні загальним посудом, при поцілунку, використанні однієї зубної щітки. Тому, основними способами профілактики інфекції є:

  • використання індивідуальних (або одноразових) столових приборів при вживанні їжі в умовах колективу;
  • достатня гігієнічна обробка багаторазової посуду і губок, які використовуються для миття посуду в закладах громадського харчування;
  • профілактика повторного зараження після лікування - своєчасне обстеження та лікування рідних і близьких пацієнта.

Коновалова-Кушнір Тамара Олександрівна, лікар-гастроентеролог.

Попередня стаття
Гострий пієлонефрит
Наступна стаття
Чи не дихає Ніс?