В віці 1-3х років діти починають вживати продукти і страви, які їдять дорослі. Всі страви, які ви даєте дитині повинні бути свіжими. Рекомендують кількість годувань не менш 5-ти в день. Три основних прийому їжі-сніданок, обід, вечеря і два додаткових.
Повноцінне меню у віці 1-3 роки має включати продукти 5 груп.
Перша група-м'ясо, риба, яйця.
Друга група-молочні продукти (молоко, сир, йогурт, кефір).
Третя група овочі і фрукти.
Четверта група-продукти переробки зернових культур.
П'ята група-жири.
Страви з мяса, риби, яєць давайте в першій половині дня на сніданок і обід. З м'яса краще використовуйте нежирну яловичину, телятину, індичку, курку, кролика. Рекомендують не жирні сорти риби хек, минтай, судак. Варені ковбаси, сосиски, сардельки в харчуванні дітей 1-3 років використовувати не треба.
Овочі краще давайте свіжими в салатах, терту моркву, редиску заправлені олією, капусту з яблуками, нарізаний свіжий огірок, помідор. Можна використовувати вінегрети з варених або сирих овочів. На гарнір використовуйте картопля. Дуже корисні городня зелень-кріп, шпинат, зелена цибуля, часник, петрушка. добове кількість свіжих овочів для вашої дитини у віці 1-1.5 року-200-250 г, 1.5-3 року -350 м
З фруктів дітям давайте яблука, груші, сливи, вишні, абрикоси, персики, банани, цитрусові, дині, кавуни. Добова кількість фруктів у віці 1-1.5 року-100 г, 1.5-3 року- 130-200 м
Обов'язково вводите в раціон крупи, хліб, хлібобулочні вироби. Найкорисніші гречка, вівсяна, кукурудзяна крупи, можна використовувати ячну, перлову, пшеничну крупи.
Додавайте до каш овочі і фрукти. Корисна і смачна вівсяна каша з яблуком, родзинками, бананом. Рисова каша смачна з родзинками, гарбузом. Давайте дитині хліб з борошна грубого помелу, яка містить вітаміни групи В і харчові волокна.
Для дітей старше 1 року використовуйте вершкове і рослинне масла (соняшникова, кукурудзяна, оливкова). Рослинна олія забезпечує організм вашої дитини вітаміном Е і поліненасиченими жирними кислотами, необхідними для мозку; вершкове масло забезпечує -вітамін А.
Вершкове масло використовуйте в натуральному вигляді в бутербродах, кашах. Рослинна олія використовуйте для заправки салатів, вінегретів, готових каш. Дітям у віці 1-1.5 року необхідно 12-15-г вершкового масла і 5-6 г, рослинного масла на день, у віці 1.5-3 року до 19 г вершкового масла і 9 г рослинного масло на день.
Солодощі давайте в обмеженій кількості. Раціон дитини 1-3 роки повинен включати цукор. Він забезпечує енергією організм. Добова кількість цукру від 35 до 40 г на день. З кондитерських виробів використовуйте печиво, вафлі, мармелад, джеми, повидло і мед (1 г в день), якщо ваша дитина його переносить.
Молоко залишається основним продуктом в раціоні дитини 1-3 роки.
Коров'яче молоко використовують в харчуванні людей не протязі десятиліть, воно входить до складу багатьох продуктів. В якому віці знайомити дитину з коров'ячим молоком? Це питання задають і мами і педіатри. Коров'яче молоко містить більше білка ніж грудне молоко. Цей білок може бути алергеном. Коров'яче молоко містить іншу комбінацію жирних кислот так необхідних для розумового розвитку дитини. Коров'яче молоко не містить біологічно активні речовини, які захищають дитячий організм від інфекції, містить менше заліза, кальцію, який легко засвоюється, вітаміни.
Національні програми харчування в більшості країн світу і в нашій державі дітям після 1 року рекомендують замість коров'ячого молока вживати спеціальні дитячі молочні суміші, так як вони покривають потреби в харчуванні дітей раннього віку.
Молочні продукти використовуйте не менше двох разів на день. Рекомендовано до 500мл в день молочної дитячої суміші, кисломолочний сир, йогурт, кефір. Сметану можна давати 1 раз на 2-4 дні.
Дотримуйтесь рекомендації по харчуванню дітей від 1 до 3 років і ваша дитина виросте здоровою, розумною і сильним.