0-800-509922044-2909922
068-5129922
066-5209922
093-9179922
Зворотний дзвінок
uaru

Перемога над весняним авітамінозом у великому місті

Перемога над весняним авітамінозом у великому місті

Кожен раз, з настанням березня, багато жителів мегаполісів відчувають на собі симптоми весняного авітамінозу (або, якщо висловлюватися точніше з точки зору медицини - гіповітамінозу): сонливість, швидку стомлюваність, схильність до поганого настрою. Вони викликані тим, що протягом тривалого (а в цьому році ще й тривалого ☹) зимового періоду наш організм встиг витратити більшість вітамінних запасів, і тепер йому складніше підтримувати роботу всіх органів і систем на належному рівні. Тут можуть загострюватися патологічні захворювання, порушуватися обмінні процеси, що призводить не тільки до поганого самопочуття, а й до погіршення стану шкіри, волосся, нігтів. А навесні адже, як ніколи, хочеться виглядати сяючими і привабливими - пора закоханості і пробудження як-ніяк!

Але вихід є, і криється він не в надскладних алгоритмах, а в досить простий коригування раціону харчування. Отже, для початку розберемося, з браком яких вітамінів ми повинні давати собі раду в період гіповітамінозу.

В першу чергу, жиророзчинний вітамін D, якого зазвичай і так ледь вистачає в умовах сучасної екології, а також інтелектуального і емоційного напруги. Потім, вітаміни А і E - теж жиророзчинні і накаплеваемие організмом тільки в умовах регулярного надходження в надмірній кількості. І, звичайно, всім відомі вітаміни групи B, вітаміни С, PP і K.

Якщо ми говоримо про продукти, які здатні допомогти нам заповнити норму вітамінів в організмі, то варто звернути увагу на такі:

Заморожені фрукти та ягоди
Так-так, саме заморожені. Тому що в процесі промислової швидкої заморозки в продуктах зберігається до 95% корисних речовин, які так потрібні нашому організму. Тут і вітамін С, і вітамін А, і інші, необхідні організму речовини: клітковина, пектин. На жаль, свіжі фрукти, поблискують полірованими боками на прилавках супермаркетів не можуть похвалитися такою ж кількістю збережених корисних речовин - в процесі тривалого транспортування вони просто витрачаються через постійного контакту з навколишнім середовищем.

Сухофрукти
Вони багаті вітамінами групи В і провітамін А. АЛЕ: вибирай натуральні сухофрукти, що не були оброблені сумнівними консервантами, що дозволяють їм зберігати привабливий зовнішній вигляд навіть після сухкі або Вялков. Чим більше скукоженний виглядає курага і чим менше помітний чорнослив - тим більше користі ти отримаєш від їх поїдання. Фініки вибирай саме сушені, а не в сиропі. До речі, цукати не є таким же гарним джерелом вітамінів, як сухофрукти - вони виварюються або засушувати в цукровому сиропі або цукровій пудрі, втрачаючи більше половини корисних властивостей.

Каші
Звичайно, зараз ми будемо говорити саме про необроблених (або мінімально оброблених) крупах, не позбавлених тих корисних речовин, які містяться в їх оболонці і зникають в процесі очищення. те Тобто, навесні нам потрібні такі крупи, як перловка, неочищений рис, вівсяна крупа (НЕ пластівці), гречка. Завдяки мінімальному рівню обробки, в них зберігаються вітаміни групи В, K, Р, РР і Е. До речі, навіть в процесі готування можна уникнути термічної обробки таких круп як гречка і вівсянка. Якщо їх залити рідиною на ніч, то до ранку вони наситяться вологою і стануть повноцінними кашами.

Квашена і морська капуста
Оскільки квашена капуста - продукт ферментований, а не консервований, то вітаміни в ній не тільки зберігаються, а й стають більш легкозасвоюваними. З капустяного розсолу можна навіть готувати заправки для салатів (з моркви і селери, наприклад), додаючи туди нерафінована олія і спеції за смаком.

Морська капуста (ламінарія) теж дуже цінний продукт - адже в ній багато не тільки йоду, а й вітамінів А і С.

Паростки
Зараз на полицях супермаркетів все частіше можна зустріти пророщену сою, нут, горох, пшеницю та інші зерна. Вони є цілим джерелом корисних речовин, але не припускаю довгого зберігання - так що, купуючи таке задоволення, треба відразу ж його вжити.

Зелений чай
Відомо, що в сухих листочках зеленого чаю містяться вітаміни C, P, B2, K, PP, A, D і E. Тому варто вживати саме цей напій в період гіповітамінозу, дотримуючись правил заварювання: в прогріту чашку варто засипати листя і заливати їх злегка остигнула водою (85-90 градусів). Так можна максимально зберегти корисні речовини рослини.

Висівки
Ці друзі нашого шлунково-кишкового тракту сприяють виробленню вітамінів групи В у нашому організмі. Дуже добре справляються із завданням житні, гречані та пшеничні висівки, які варто залити гарячою водою і залишити на пару хвилин перед тим, як з'їсти, запивши склянкою води. А через 20 хвилин можна приступати до прийому їжі.

Запечені овочі
В ідеалі, такі коренеплоди, як буряк, картопля, морква повинні вживатися з шкіркою, в якій максимально сконцентровані всі корисні речовини. Але, знаючи, що більшість овочів вирощують з використанням определеннная добрив, ми не завжди можемо дозволити собі таку розкіш. Доводиться задовольнятися тим, щоб хоча б під час готування не зчищати шкірку - під нею збережуться вітаміни С і РР.

В цілому, щоб уникнути весняного гіповітамінозу, досить дотримуватися таких простих рекомендацій. Але якщо симптоми, про які ми говорили вище, не проходять навіть під час споживання достатньої кількості вітамінів - справа не в нестачі вітамінів, а в захворюванні організму. Це перший дзвіночок про те, щоб повністю обстежити організм, виявити можливі проблеми і патології.

Попередня стаття
Шкільна короткозорість
Наступна стаття
Стреси серцю ні по чому!